Ambitie, Talent en dan….

46787637 - lovely happy couple.romantic beautiful woman and handsome man.bearded boy and blond girl outdoor together

46787637 – lovely happy couple.romantic beautiful woman and handsome man.bearded boy and blond girl outdoor together

Het nieuws is er vol van, mensen die vastlopen in de maatschappij. Juist diegene met mooie talenten en volop ambitie lopen een gevaar. Ze geven alles voor de status die hen dit op levert. Ze worden geprezen om wat ze allemaal kunnen en worden daardoor volop gemotiveerd om door te gaan. Echter is dat genoeg….

Gelukkig worden

Onze ouders willen vooral dat we gelukkig worden en zelf…natuurlijk ook. Daar staan puntjes achter, want hoe willen we gelukkig worden? Volop motivatie, gedreven door de mensen om ons heen, die ons prijzen en stimuleren om vooral het beste in ons naar boven te brengen. Zelf gestreeld door zoveel mooie woorden en complimenten, doe ik er dan nog een schepje boven op. Ik zal laten zien dat ik de beste ben….

Gedreven en ongelukkig

Helaas heeft zulk gedreven gedrag, geprezen door de ander, gevoed door de ouders ook een keerzijde. Hoe weten we zelf of dit ons gelukkig maakt? Waar ik talent voor heb, wil niet altijd zeggen dat ik daar blij van word. Wat ik graag doe, is soms een verleiding….zoals uitgaan, teveel drinken, teveel eten en kletsen en soms…. een uitdaging: een reis maken, iets doen voor een ander, mezelf even opzij zetten om wel op die belangrijke gebeurtenis aanwezig te zijn voor die ander.

Vertwijfelt

Wat nou als alles door elkaar loopt, hoe ziet geluk er dan voor mij uit.. Hoe kan ik dat ontdekken? Kan ik dat überhaupt wel ontdekken als ik nooit tijd neem om mezelf hierover vragen te stellen. Gedreven door de druk om te presteren, om het nog beter te doen. Altijd bezig, want ik moet nog zoveel. Nooit ergens bij stil staan, want ik moet vooruit. Heb ik hier dan wel eens bij stil gestaan?

Altijd maar doorgaan

Mijmeren, lanterfanten, rustig wandelen, aan de waterkant zitten. Gun ik mezelf  daar wel eens tijd voor? Kan ik zo wie zo de rust in mezelf vinden om dat te doen. Laat staan leuk te vinden? Er zijn dan vaak stemmetjes die zeggen: “je moet vooruit, je kunt nu niet je tijd verdoen, het komt niet af.” Of misschien nog erger” “Ik heb een onrust in met, hier heb ik last van, dus ik moet weer vooruit, anders schiet ik tekort.” Zonder te beseffen dat het  misschien wel een stemmetje is heel diep in onszelf die weet, dat het roer om moet. Dat ik dit niet langer vol houd en mezelf voorbij loop en uithol.

Wat kan haptonomie bieden?

Haptonomie kan je de handvatten geven, om jezelf beter te leren kennen. Door contact te gaan maken met iets wezenlijks in onszelf. Voorbij denken en doen. Zodat je je drijfveren gaat begrijpen en onderkent waar iets een verleiding is of daadwerkelijk een diep verlangen in jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.