Haptonomie: Jezelf kwalificeren

Afgericht als een hond opzitten en pootjes geven.

Afgericht als een hond opzitten en pootjes geven.

In de marketing en de techniek komen we kwalificeren heel vaak tegen. Wat houdt dat woord eigenlijk in. Jezelf kwalificeren betekend dat je je eigen kwaliteiten als een goed beoordeeld. Haptonomie gaat aan de slag met onze kwaliteiten. Onze opvoeding is vaak een opvoeding van diskwalificatie geweest. Daarin werden er vaak straffen opgelegd, omdat wij iets niet goed hadden gedaan. Zo leerden we, zo dachten onze ouders met de beste bedoelingen, het snelst om het foutloos te doen. Te handelen zoals het behoort. Aangepast gedrag aan de cultuur waarin we leven.

Leven naar de maatstaven van onze ouders is goed als we kind zijn, echter op een bepaalde leeftijd kunnen we heel goed zelf beoordelen wat we goed en fout doen. We ontwikkelen zo onze eigen normen en waarden. Het is een gebeuren dat mede door onze omgeving in ons wordt bijgeschaafd. Bijna automatisch hebben sommige mensen de neiging om precies te doen wat hun wordt voorgeleefd. Ze leven dan niet hun eigen leven, maar het leven van bv. hun ouders, hun man of soms zelfs hun kinderen.

Natuurlik is het goed om op goede voet met de omgeving te zijn, echter dat kan ook te ver gaan. We durven geen avontuur vanuit onszelf te beginnen. We zijn bang dat onze vertrouwde mensen in onze omgeving ons afwijzen als we een andere keuze maken. Zo houden we elkaar in een “veilig” kringetje. Dit noemen we ook wel de comfort zone. Als iemand iets anders doet dan we gewend zijn, dan beoordelen we vaak de ander als niet goed. Of te wel: “Jij mag niet meer meedoen”. Een diskwalificatie dus.

Soms kan deze neiging niet zo naar voren komen in de buitenwereld, maar van binnen wijzen we onszelf heel erg af. Ieder foutje dat we maken, daarvan geven we onszelf een reprimande. En daardoor veroordelen we onszelf, we mogen er eigenlijk niet zijn. Iedere keer weer. Weet je wat dat doet met onze zelfwaardering? Met ons zelfbeeld?

Juist ja, daar blijft niet veel van over. We lopen niet meer rechtop. Onze schouders zijn hoog opgetrokken en voor de grote boze wereld trekken we ons terug. Veilig in ons eigen leventje. En daar mogen de anderen, die daar bij betrokken zijn natuurlijk ook niet weg gaan, want dan zouden we ons in de steek gelaten voelen. Weer een diskwalificatie.

En hoe zit het dan met alle kwaliteiten die we bezitten? Ja, die tellen natuurlijk niet mee. Het is een grotere kwaliteit om een 10 te halen, doordat je iets van buiten geleerd hebt, dan een 10 te halen, omdat je goed gekookt hebt. En daar zit dan ook het addertje onder het gras. We vergissen ons. Iets van buiten leren is meetbaar is objectief en iets koken dat heel lekker is subjectief. Daar gaan we geen 10 voor geven!! Weer een diskwalificatie. En zo zitten we vol vooroordelen naar onszelf en blijven we in de confortzone en kunnen anderen ons in de ban houden. Wat doet dat met onze gezondheid?

Hoe zou het voor je zijn als je gewoon op avontuur zou mogen. Iedere keer weer nieuwe ervaringen op te doen? Hoe zou jij dan leven?

Durf je niet? Zit jij opgesloten in je familie, je huwelijk, je werk? Haptonomie wil je een aanreiking doen om dichter bij jezelf te komen. Te snappen leef ik zoals goed voor mij is? En in afstemming daar een weg in te vinden. Een beetje van de ander en steeds in goed contact met jezelf: de middenweg vinden. Jij bent ook partij!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.