Haptonomie: Uitgepraat met de Psych

Haptonomie Oss Lilly VivaAfgelopen week stond het in de Viva week 1 jaargang 2016 een artikel: “Uitgepraat met de Psych”. De andere aanpak. Soms is alleen praten niet voldoende, dan is er iets anders vereist om een keerpunt te bereiken. Haptonomie kan zo’n andere aanpak zijn.

Door alleen te praten blijven we heel cognitief bezig. We laten ons verstand steeds aan het woord, terwijl we in ons allerlei emoties ervaren. Wat stuurt ons aan, waar hebben we werkelijk last van? Juist van de onrust in ons lijf. En wat gebeurt er als we alleen maar praten? Juist….daar worden we nog onrustiger van. Wat is ons verlangen? Rust…… alleen maar rust…. slapen en verder niets hoeven.

Allerlei cognitieve aanpakken zoals die vaak worden aangeboden in de psychiatrie, zorgt dat we alleen maar over onze ervaringen praten, maar er niets bij voelen. Die ervaringen blijven dan nog ergens aanwezig. Terwijl, als we leren verwerken er heel iets anders gebeurt. Lichaamsgericht werk, zoals haptonomie laat je iets anders ervaren. Het brengt je dichter bij jezelf. Het laat jou meer bewust worden van je kracht. Dat je als autonoom persoon zelf je beslissingen mag nemen. Op een heel eenvoudige manier worden we in haptonomie meer bewust van ons gevoel, lees onze emoties. Door de tast (lees voelen) kunnen we heel makkelijk snappen wat het betekent om meer bewust te worden van onze eigen authenticiteit. Wie ben ik, waarom doe ik, hoe komt dat….

Wat later in de behandeling komen de emoties aan bod. Een gevoel niet gevoeld (doorleeft) komt op later leeftijd weer terug. Emoties zijn ook gevoelens. Emoties blijven zich steeds opnieuw in allerlei gedaantes aanbieden. Vaak zijn we er bang voor en voelen we ons heel ongemakkelijk bij emoties. Terwijl het alleen maar een vorm van energie is, een trilling die we in ons lichaam ervaren. Wanneer we die emotie gaan erkennen en ervaren kan er iets anders gebeuren. We kunnen een patroon doorbreken en we worden ons bewust van de betekenis van de emotie. Dan heeft de emotie zijn werk gedaan en kan geaccepteerd en verwerkt worden. Dit hele proces noemen we loslaten. Haptonomie helpt u bij het loslaten van oude patronen en zo nieuwe betere oplossingen aan te boren. Hiervoor is het belangrijk dat wij een vermogen in onszelf gaan ontdekken, zodat we daar gebruik van kunnen maken. Haptonomie helpt je om dit vermogen in jezelf aan te boren en te ontwikkelen tot een gezonde levenshouding.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.