Haptonomie: Contact en relaties

Heel vaak gebeurt het dat we in een week, niemand aangeraakt hebben. Echter een mens heeft behoefte aan contact. Relaties kunnen niet zonder contact. Als kind al, is het nodig dat we als wezen veiligheid en vertrouwen kunnen ervaren. Hoe dan? Juist, door contact. De aanraking is in Haptonomie een manier om je weer aanwezig in het leven te laten zijn.

Laatst was ik op een lezing van een Tibetaanse Monnik. Hij had veel toehoorders en spraak steeds over “solid”, nu had ik dat steeds vertaald met solide. Echter deze week kwam ik erachter, dat “solid” aandacht in het Engels betekent. Dus die Tibetaanse Monnik had het niet over een solide mens, sterk als een rots. Maar over een mens met een sterke basis, die met aandacht aanwezig is. Aanwezig in zijn kern en aanwezig in de wereld om hem heen.

Ik kwam er pas achter, doordat ik een film iemand op een mobieltje zag kijken en dat zijn partner het erover had dat hij niet “solid” was. Hij was voortdurend op zijn telefoon aan het kijken. De vertaling had het over, dat hij niet “aanwezig” was. En dat zet het geheel van solide wat ik dacht in een ander perspectief. Want iemand die niet aanwezig is, is iemand die met zijn gedachten heel ergens anders is. Die is niet present of te wel niet in het hier en nu. En dat komt tegenwoordig heel vaak voor. We lezen net een berichtje op onze telefoon en onze gedachten zitten nog bij wat we gelezen hebben en hoe we zullen antwoorden. Echter we zijn niet “aanwezig” in het gesprek dat we op dat moment aan het voeren zijn als mens tot mens. Dit is een veelvuldig voor komend geval. We zien het vaak op een terras: er zit een echtpaar, ieder met een GSM naast het bord en steeds komen er bliepjes binnen. Hoe aandachtig zijn deze mensen naar elkaar. Hoe aandachtig merken ze zichzelf op. De Monnik had het over de aandacht en hoe we daar met onze mind in een hele andere staat kunnen komen. Dan zijn we meer present, meer aanwezig in onszelf en in de omgeving. Weet jij hoe anders jij je dan voelt…..

Haptonomie laat je ervaren hoe het is om in present te zijn, hoe je in aandacht bij jezelf en de ander kunt zijn. Wat daar voor mooie gevoelens in mee spelen. Om nog maar te zwijgen hoe je daar anders in kunt leren leven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.